Uimalan huolto

Normaalisti rakenteiden huoltotarve kaikilla laiturityypeillä on varsin vähäinen. Ehkä merkittävintä on tarkkailla, että paikat ovat ehjiä ja esim ylösnousseet naulankannat lyödään heti havaittaessa alas ja mahdolliset rikkoontuneet laudat tms korjataan heti.

Ensimmäisen talven jälkeen

Puun kuivumisen jälkeen pulttiliitokset ovat saattaneet löystyä ja ne on syytä kiristää. Ankkuroinnin säätö saattaa olla tarpeen esim ankkurien painumisen vuoksi.

Ankkurikettingit

Kettingit syöpyvät eri vesissä ja eri olosuhteissa eri tavalla. Mitään täsmällistä aikaa ei voida sanoa, mutta yleensä happamissa vesissä ja suolaisessa vedessä syöpyminen on nopeanpaa. Samoin  jatkuva aallokon liike kuluttaa kettinkiä. Sopivaa voisi olla tarkistaa ketjujen kunto viiden vuoden kuluttua asennuksesta ja arvioida silloin seuraava tarkastusväli. Normaalisti viiden vuoden kuluttua asennuksesta ei pitäisi olla vielä mitään merkittävää syöpymistä tapahtunut, mutta vaikeimmissa olosuhteissa sekin on mahdollista. Tarkastuksessa on kiinnitettävä erityinen huomio ankkurin kiinnityskorvakkeeseen ja sen lähistöllä olevan ketjun kuntoon , samoin vesirajan tienoilla tapahtuneeseen syöpymiseen. Jos kettinkilenkin vahvuudesta on syöpynyt pois kolmannes on syytä vaihtaa se osa kettinkiä uuteen, ja ehkäpä vielä siltä osin
pykälää vahvenpaan kettinkiin.

Käyntisilta

Jos käyntisilta on nivelöity molemmista päistään se on irrotettava talveksi kokonaan paikoiltaan. Jos silta on viety laiturin kannelle joko pyörillä tai liukuvana silta voi jäädä talveksikin paikoilleen. Jos silta on varustettu ns Pyörätuoliluiskalla, se pitää myös poistaa talveksi, -tai sitten on pidettävä huoli, ettei sen eteen pääse kertymään jäätä ja lunta estämään sen vapaata liukumista vedenkorkeuden muuttuessa.

Uimaportaat

Kiinteissä laitureissa portaat on aina poistettava talveksi, - ellei sitten aluetta pidetä sulana läpi talven. Kelluvissa laitureissa tikkaat eivät normaalisti vahingoitu talvella, mutta tikkaat olisi hyvä puhdistaa kunnolla syksyllä limasta, levistä ja näkeistä ja asentaa takaisin paikoilleen vasta keväällä.

Puupinnat

Laiturin likaantunut  painekyllästetty pinta voidaan pestä joko harjalla ja vedellä tai painepesurilla. Painepesurilla pestäessä on varottava pesemästä liian kovalla paineella, ettei pinta "tikkuunnu". Mikäli harmaantuva puu halutaan pitää kauniina, se voidaan käsitellä esim puuöljyllä. Käsittelyä ei saa kuitenkaan tehdä ensimmäisenä vuonna ja myöhemminkin ohuina kerroksina ja mieluummin vain joka toinen vuosi. Käsittely ei vaikuta puun ikäkestävyyteen. Ainoa vaikutus on esteettinen.

Uimalan pohjan tarkastus

Keväisin ennen uimakauden alkua on syytä sukeltajan käydä tarkastamassa koko uimala-alueen pohja. Monesti sinne on talven aikana kulkeutunut mitä ihmeellisempää romua polkupyöristä alkaen.