Venepaikat, puomit ja poijut

Tietysti veneet voidaan sijoittaa laiturin kylkeen pitkittäin "kylkipaikoille", mutta yleisimmin käytetty sijoitus on keula kohti laituria veneet vierekkäin käyttäen apuna joko venepuomeja tai peräpoijuja.

Venepaikkojen leveys määräytyy veneiden koon mukaan. Yleensä rannan päähän varataan muutama kapempi paikka (esim 2,5 m) ja ulkopäähän leveämpi. (esim 3,5-4 m).

Jos käytetään venepuomeja, yleisin pituus 1-runkoisella puomilla on 6 m ja järkevä maksimimitta yksirunkoiselle on 8 m. Tarpeen tullen näihin voidaan toteutusvaiheessa tehdä helposti 30 cm kansi, kunhan se on huomioitu kellukkeen kantavuudessa. Myöhemmin kannen teko ei onnistu - ellei sitten vaihdella myös kellukkeita.

Pienet puomit

Kaksirunkoisena, ja vaikkapa 70 cm kannella päästään 8-10 m pituiseen puomiin. Hyvä tapa on laittaa joka toinen puomi päälläkäveltävä, jolloin joka veneeseen pääsee kulkemaan sivulta. Nykyisin on myös käytetty ratkaisua, jossa leveäkantisten puomien välissä onkin aina kaksi venepaikkaa ilman minkäänlaista välipuomia.

Jos käytetään peräpoijuja, joka on hyvä ratkaisu kookkailla venepaikoilla, sopiva poijun koko on yleensä 60 l (ankkuri 750 kg) ja kookkaimmilla veneillä n 120 l (ankkuri 1000 kg-2000 kg). Peräpoijun sopiva etäisyys laiturista on n veneen mitta +veden syvyys+5 m ja poijukettingin mitta = veden syvyys käyttöajan ylävedellä. Poijun mitoitusta valittaessa on myös huomioitava, että esim 16 mm kettinki painaa n. 4,5 kg/m ja syvässä vedessä kettingin paino vetää poijun veden alle. Aivan pienillä veneillä poiju voi olla 40 l (ankkuri n 350 kg).